Следвайте Гласове в ТелеграмОт днес неплатени задължения за доходи, местни данъци

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОт днес неплатени задължения за доходи, местни данъци
Коментари Харесай

Глоба и от 20 лв. вече може да спре сделка за имот или кола

Следвайте " Гласове " в Телеграм

От през днешния ден неплатени отговорности за приходи, локални налози и такси, санкции - даже и минимални от 20 лв., осигурителни и здравни вноски може да се окажат спирачка при договорка за парцел или кола. За тези отговорности Националната организация за приходите би трябвало да е образувала изпълнително дело за наложително осъществяване.

Новият режим е поради промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха  приети през август 2023 година, само че влизат в действие от през днешния ден - 3 май. Поправките задължиха нотариуси, съдии по вписванията и други длъжностни лица да правят инспекция в действително време по електронен път дали продавачът има неплатени задължения. 

Справка ще се прави освен за физически, само че и за юридически лица при продажба на компании, основаване на вещни права, особени залози,  апортиране на имущество, наследствени права. Проверките ще правят съответните длъжностни лица съгласно типа на договорката. Непогасените задължения могат да бъдат от налози, мита, осигуровки, санкции, в това число от КАТ или общината.

Освен нотариусите такава инспекция ще вършат съдиите по вписванията, длъжностните лица по регистрация от Търговския указател и длъжностни лица по регистриране по Закона за особените залози

Досега тези, които желаеха да продават  имоти или коли,  да учредяват вещно право или необикновен залог, да апортират имущество или да теглят ипотечен заем от банка, само подписваха декларация, че са изрядни и нямат остарели задължения. Сега тази декларация отпада. Тъй като данните в системата на Национална агенция за приходите за формирани изпълнителни каузи се актуализират непрестанно, справката ще става минути преди страните по договорката да положат подписите си при нотариуса.

До тази смяна се стигна, откакто данъчните открили, че е честа процедура продавачите да попълнят заявления с погрешни данни и да продават парцели или други движимости, без да са покрили отговорностите си.

В сходни случаи  се налагало воденето на дълги правосъдни каузи, а имало и такива, при които се стигало до повреждане на договорката, изключително в случай че цената не е задоволителна да погаси отговорностите

“След като поправките бяха признати, Национална агенция за приходите отвори специфичен портал за електронна инспекция, а Камарата на нотариусите и данъчните подписахме съглашение още през юни предходната година. През март специалисти от приходната организация образоваха нотариуси и други длъжностни лица, с цел да няма проблем. Камарата направи инструкции за всички нотариуси, с цел да няма друго пояснение. Всеки миг ще бъдат разпратени и механически инструкции по какъв начин да се употребява системата ”, изясни ръководителят на Камарата на нотариусите Димитър Танев.

За да няма повтаряне на инспекцията от съдии по вписванията и нотариусите,  се чакат и правила  на правосъдното министерство към съдиите, добави той.  Танев бе безапелационен, че новото предписание се отнася за всички остарели задължения, само че

не визира настоящи отговорности, за които срокът за заплащане още не е изминал

Нотариусите  ще носят отговорност единствено в случай че не изпълнят задължението да ревизират в действително време.

Старата декларация за заплатен налог, която досега се използваше за изповядване на покупко-продажбите, обаче не е анулирана. Прогнозата на нотариуси е, че в някои случаи при покупко-продажби с моторни транспортни средства ще се прави инспекция и в системата за продан на информация, поддържана от финансовото министерство, дали за автомобила е заплатен локалният налог към общината. Ако съответната община обаче  не е осигурила автоматизирано подаване на тези данни към системата, тя ще трябва да издаде или завери документ за заплатен налог. Това може да забави договорката, изключително в случай че данъкът е изискуем в друго обитаемо място, отдалечено от настоящото местоживеене на притежателя.

Промяната в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс дава две благоприятни условия да се избегне блокиране или отсрочване на покупко-продажби. Първата е продажбите да се извършат, откакто длъжникът заплати отговорностите си. За тази цел Национална агенция за приходите е отворила специфична бърза сметка, по която заплащането може да се подреди и незабавно да бъде отразено.

Втората опция е двете страни да заявяват документално, че са съгласни обществените отговорности на продавача да се погасят от цената по договорката.По принцип е съвсем невероятно физическо или юридическо лице да няма информация за свои остарели отговорности, в случай че е подадена точна информация за връзка, разясняват данъчните. И допълват, че Национална агенция за приходите образува изпълнително дело за отговорности, когато срокът за заплащането им е изминал. Преди това уведомява длъжника за дълга.

В известието се афишира размерът на отговорностите, показва се декларацията или актът, въз основа на който са открити. Дава се период за непринудено заплащане, след което се образува изпълнителното дело. Национална агенция за приходите още веднъж изпраща известие за това и последващите дейности, в случай че дългът не бъде погасен в 7-дневен период. В съобщението има и банкова  сметка, по която да се извърши заплащането.

Ако длъжникът е сключил съглашение с данъчните за отлагане или за заплащане на задължението на части, то тогава за непогасен дълг се счита неплатената част от него.

От Национална агенция за приходите прибягват към този момент до наложително събиране и на надалеч по-малки суми - изпълнителни каузи се образуват даже и за неплатени санкции от 20 лв..

Източници: novini.bg, " 24 часа "

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР